Pitkäaikaisasunnottomille suunnattu Sällikoti muuttaa Konalaan

Sällikoti on Suomen ensimmäinen asunto ensin -mallilla toimiva tuetun asumisen asumispalveluyksikkö. Se tarjoaa kodin ja asumiseen liittyvän yksilöllisen tuen 28 pitkään asunnottomana olleelle iäkkäälle miehelle. Huhti-toukokuun vaihteessa Sällikoti muuttaa Konalaan, Lehtovuorenkadulle NAL Asuntojen kiinteistöihin.

“Sopivien tilojen löytäminen asunnottomuutta kokevien ihmisten palveluille on Helsingissä turhankin haasteellista. Lämmin kiitos siis Nuorisoasuntoliitolle, että saimme nämä asunnot vuokralle, ja voimme turvata Sällikodin asukkaiden asumisen jatkossakin.”

Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) on asunnottomuutta kokeneiden ihmisten itsensä vuonna 1986 perustama kansalaisjärjestö, jonka toiminta on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja voittoa tavoittelematonta. Yhdistyksen tarkoituksena oli turvata jokaisen perusoikeus asumiseen taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Järjestön perimmäinen ajatus on, että jokainen ihminen kykenee asumaan itsenäisesti, mikäli hän saa siihen riittävät olosuhteet ja tuen. Asunto on ihmis- ja perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa.

Sällikoti perustettiin vuonna 2007 viisivuotisena RAY:n rahoittamana pilottihankkeena, jonka tarkoituksena oli kehittää asumispalvelu pitkään asunnottomana olleille yli 40-vuotiaille miehille. Tästä pilotista lähti käyntiin Suomen asunnottomuuspolitiikan keskiöön noussut asunto ensin -malli, jossa asunnottomuutta kokevalle ihmiselle mahdollistetaan tarpeiden mukaan erilaisin tukitoimin asuminen omassa asunnossa, omalla vuokrasopimuksella. Kun katto on pään päällä, aletaan ratkaista ihmisen sosiaalisia ja terveydellisiä haasteita jokaisen henkilökohtaiset tarpeet huomioon ottaen.

Nykyään lähes kaikki Sällikodin asukkaat ovat pitkään asunnottomina olleita iäkkäitä miehiä. Heidän keski-ikänsä on yli 60 vuotta ja monella heistä on kymmeniä vuosia kestänyt päihdesairaus. Iäkkäinä ja huonokuntoisina he kuuluvat ryhmään, joka usein sivuutetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Sällikodissa heidät ohjataan sellaisten palveluiden piiriin, joita he tarvitsevat, ja joihin heillä on oikeus. On tärkeää, että tämä tehdään yhdessä asukkaan kanssa, siten että hänen itsemääräämisoikeuttaan ja oikeuttaan omaan kotiin kunnioitetaan.

Lähes kaikki yksikön asukkaat ovat vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeellä, ja monella on toimintakykyä alentavia sairauksia tai vammoja. Siitä huolimatta monet asukkaat kaipaavat omiin kykyihinsä soveltuvaa toimintaa. Toiminta on asukkaiden kuntoon liittyen hyvin matalalla kynnyksellä järjestettävää, pieni päihtymys on sallittava, ja osallistumisen oltava mahdollista ilman suuria valmisteluja.

Sällikodissa on ollut tapana järjestää viikoittain asukaskokous ja yhteisruokailu, tietokilpailu tai bingo sekä yhteinen kahvitteluhetki. Sällikotiin otetaan mieluusti vastaan lahjoitusruokia, joita jaetaan asukkaille, ja joista on mahdollista valmistaa yhdessä yhteisiä aterioita.

Sällikodin työskentelytavassa painottuu välitön yhdessäolo ja epämuodollinen kommunikaatio. Henkilökunta on kokenutta ja asukkaille tuttua. He ovat paikalla ympäri vuorokauden tukemassa asukkaita ja huolehtimassa kiinteistön rauhasta ja järjestyksestä. Kaikessa toiminnassa painotetaan kodinomaisuutta, ja vältetään laitosmaisia piirteitä. Sällikodista ei pääosin muuteta enää omaan itsenäisempää asumiseen vaan se on suurimmalle osalle asukkaista loppuelämän koti.

Asukasvalinnat Sällikotiin tekee Helsingin kaupunki. Vailla vakinaista asuntoa ry tarjoaa asukkaille asumiseen liittyvän tuen ja palvelun. Toiminnalla ei ole vaikutusta NAL Asuntojen nykyisten asukkaiden asumiseen.

Sällikoti toimi viime vuoden tammikuusta tähän päivään väliaikaisissa tiloissa Espoon Leppävaarassa A-klinikkasäätiön vuokraamissa tioissa. Kiitos A-klinikkasäätiölle mainiosta yhteistyöstä!


Lisätietoja:
Jussi Lehtonen
palvelupäällikkö, Vailla vakinaista asuntoa ry
puh. 050 373 0920
jussi.lehtonen(at)vvary.fi

Seuraava
Seuraava

Sosiaalipornoa, viihdettä vai videonauhaa