Blogi: Kokemusaasiantuntijoiden ääntä pitäisi kuulla jatkossakin Euroopan parlamentissa

Olen työskennellyt vuodesta 2024 lähtien osana FEANTSA:n alaista EPOCH-Practice Expert by Experience -työryhmää. Tämän kaksivuotisen toiminnan tavoitteena on jatkuva oppiminen ja kehittäminen. Marraskuun alussa 2024 sain kunnian puhua Euroopan parlamentissa naiserityisen asunnottomuustyön tuloksista ja sen tarpeellisuudesta. Tämä oli minulle, omakohtaisen kokemuksen omaavana työntekijänä, valtava saavutus, enemmän kuin olisin koskaan osannut unelmoida.

Puheessani korostin asunnottomuutta kokevien henkilöiden moninaisten tarpeiden tunnistamisen tärkeyttä. Erityisesti nostin esiin Euroopassa asunnottomina elävien lasten kokemaa inhimillistä kärsimystä. Painotin myös koko perheen ja lähipiirin tukemisen merkitystä näissä vaikeissa tilanteissa. Yllätyksekseni 13.6.2025 pidetyssä parlamentin kokouksessa sain kuulla, että asia on otettu selvitykseen ja toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi on jo aloitettu.

Samaisessa parlamenttikokouksessa keskusteltiin myös EPOCH-Expert by Experience -toiminnan jatkosta ja yhteistyöstä parlamentin kanssa. Minulla oli tilaisuus esittää nöyrä pyyntö parlamentin puheenjohtajalle: ettei vertais- ja kokemustyöntekijöitä syrjäytettäisi uusien linjausten myötä. Puheenjohtajan vastaus oli rohkaiseva. Tulokset puhuvat puolestaan, ja yhteistyötä komission ja kokemusasiantuntijoiden välillä halutaan jatkaa.

“Kerroin, että minulle tärkein työväline on toivon luominen, toivo, jonka pystymme välittämään kohderyhmällemme juuri omien kokemustemme ja työpanoksemme kautta.”

Oma työni kattaa muun muassa kansainvälisen vaikuttamis- ja edunvalvontatyön asunnottomuuden palveluiden suunnittelussa. Me edustamme heitä, ja he meitä. Puheenjohtajana toiminut Katarina Ivanković-Knežević, Director for Social Rights and Inclusion Euroopan komission työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastolta, antoi vahvan viestin siitä, että voimme edelleen olla mukana vaikuttamassa palveluiden kehittämiseen.

Me olemme niitä ihmisiä, jotka jalkautuvat kentälle ja keräävät tietoa. Teemme työtämme suurella oikeudenmukaisuuden tunteella. Parhaat palvelut syntyvät silloin, kun niiden käyttäjät pääsevät itse vaikuttamaan siihen, millaisia palveluja juuri heidän tarpeisiinsa kehitetään. Tämä mahdollistaa rakenteiden muutoksen todellisesta näkökulmasta käsin.

Olen syvästi kiitollinen siitä, että saan olla osa tällaista ryhmää, jonka kautta voin tehdä työtä omien arvojeni mukaisesti. Uskon vahvasti, että tämän ajan eriytymisen ja vastakkainasettelun keskellä meidän on hyvä muistaa, että jokaisella meistä on oma tärkeä roolinsa inhimillisen ja toimivan yhteiskunnan rakentamisessa.

Jäämme odottamaan, miten kaikki lopulta konkretisoituu, mutta tärkeintä on, että toivo elää – ja siitä aion omassa työssäni pitää kiinni. Toivo siitä, että pienellä avulla ja parilla ihmisellä, jotka näkevät ihmisen, jolla on kriisiytynyt elämäntilanne omana itsenä ja tukevat häntä, voi jo kirjoitettu tarina muuttua täysin uudenlaiseksi.

Teksti ja kuvat: Tii Judén
Kirjoittaja on Vva ry:n Kokema-tiimin kokemusmentori

  • ”Minulla on oma kokemus asunnottomuudesta. Olen elänyt kadulla ja käyttänyt Suomessa useita asunnottomuustaustaisille ihmisille suunnattuja palveluita tuona aikana. Tämän taustan vuoksi pidän äärimmäisen tärkeänä, että asunnottomuustyön suunnitteluun ja kehittämiseen osallistuvat organisaatiot ja ammattilaiset, jotka ovat syvällisesti ja monialaisesti perehtyneet asunnottomuuteen ja sen erityispiirteisiin.

    Olen mukana EPOCH-Practice -työryhmässä, joka koostuu Euroopan unionin eri jäsenvaltioista tulevista kokemusasiantuntijoista. Jokaisella meistä on omakohtaista kokemusta siitä, millaisia palveluita asunnottomille on tarjottu omissa maissamme. Uskon vahvasti, että parhaat tulokset asunnottomuuden poistamiseksi saavutetaan silloin, kun mukaan otetaan myös ne ihmiset, jotka ovat itse kokeneet asunnottomuutta ja tekevät niin kutsuttua ruohonjuuritason työtä.

    Ryhmämme on vieraillut eri EU-maissa tutustumassa paikallisiin toimintatapoihin ja palvelutarpeisiin. Näiden matkojen aikana olen oppinut valtavasti siitä, kuinka tärkeää on tehdä asunnottomuustyötä sekä kansallisella tasolla että tiiviissä yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa. Yhteistyöllä tarkoitan erityisesti hyvien käytäntöjen, tutkimustiedon ja kokemusten jakamista suoraan niille, jotka työskentelevät asunnottomuuden vähentämiseksi.

    Minulle tämä työryhmään kuuluminen on ollut upea tilaisuus osallistua kansainväliseen vaikuttamistyöhön. Odotan jokaista tapaamista innolla. Työssä kehittyminen ja uuden oppiminen on jatkuva prosessi.

    Asunnottomuuden hinta EU:lle on jo nyt suuri. Me kokemusasiantuntijat ja vertaistyöntekijät olemme esimerkkejä siitä, että jokainen meistä voi joskus tarvita apua ja tukea päästäkseen taas jaloilleen. Työmme tuo toivoa sinne, missä sitä usein ei enää nähdä – ja sinne, minne monet eivät enää halua katsoa. Itse olen ollut palveluiden käyttäjä, mutta nyt saan olla auttamassa niitä, jotka elävät asunnottomuudessa tänä päivänä.

    Vaikka Eurooppa ja maailma ovat tällä hetkellä monien kriisien keskellä, meidän ei tulisi keskittyä vain yhteen ongelmaan. Meidän on etsittävä ratkaisuja kokonaisvaltaisesti myös rakenteellisiin syihin, jotka aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

    Meillä kokemusasiantuntijoilla on omien kokemuksiemme kautta suora yhteys asunnottomuutta kokevien ihmisten tarpeisiin ja kokemuksiin.

    Toivon, ettei meiltä suljettaisi ovia, jotka mahdollistavat tärkeimmän työkalumme käytön: luoda toivoa siitä, että elämä voi muuttua parempaan.”


    Vva ry:n Kokema-tiimin mentori Tii Judén
    Brysselissä, Euroopan parlamentissa, marraskuussa 2024

Seuraava
Seuraava

Ryhdy kanakummiksi - Tue asunnottomuustyötä!